Een motorrijbewijs haal je in 3 examens, waarbij het motorexamen centraal staat:
1- Het theorie-examen voor het motorexamen (ook als je rijbewijs B al hebt);
2- Het motorexamen voertuigbeheersing (AVB);
3- Het examen verkeersdeelneming (AVD).

Het AVB Motorexamen, een sleutelaspect van het motorexamen, draait om Algemeen Voertuig Beheersing. Dit examen legt de nadruk op het beheersen van 12 bijzondere verrichtingen, die onmisbaar zijn voor het veilig en vaardig besturen van een motor. Het beginpunt is het oefenen op een afgesloten terrein, waar je in een veilige omgeving de basisbeginselen leert. Zodra je voldoende vertrouwen en bekwaamheid hebt ontwikkeld, brengen we de lessen naar de openbare weg. Dit is een belangrijke stap, omdat je hier leert omgaan met realistische verkeerssituaties.

Je vorderingen worden zorgvuldig gemonitord via een instructiekaart. Deze aanpak zorgt ervoor dat geen enkel aspect van je opleiding over het hoofd wordt gezien. Je voortgang is transparant en meetbaar, waardoor wij, als instructeurs, de lessen kunnen afstemmen op jouw unieke leercurve. Het is van cruciaal belang dat elke leerling zich op zijn gemak voelt en zelfvertrouwen opbouwt gedurende het leerproces. Dit bereiken we door lessen op maat te bieden, die aansluiten bij jouw tempo en leervermogen.

Bij het AVB Motorexamen ligt de focus niet alleen op het technische aspect van motorrijden, maar ook op het ontwikkelen van een bewustzijn voor veiligheid en verantwoordelijkheid op de weg. Je leert niet alleen de motor beheersen, maar ook inspelen op veranderende verkeersomstandigheden en het ontwikkelen van een proactieve rijhouding. Dit alles maakt je niet alleen klaar voor het examen, maar ook voor een veilige en zelfstandige toekomst op de motor.

 

Voorwaarden

 1. In het bezit zijn van een autorijbewijs of een motor theoriecertificaat
 2. Dragen van een motorjas, handschoenen, motorhelm en eventueel een regenbroek (verkrijgbaar via de rijschool)
 3. Dragen van eigen hoge schoenen die de enkel bedekt (dus zelf aanschaffen)

Waar worden de AVB-rijlessen gegeven?

AVB-rijlessen worden gegeven op een afgelegen industrieterrein waar je weinig tot geen verkeer hebt. Zo hebben de leerlingen rust op de motor, waardoor ze voldoende ruimte hebben om te kunnen oefenen. De rijleslocaties zijn niet ver van ons kantoor. Daarom is er met rijden naar de locaties toe ook geen sprake van tijdsverspilling.

Oefeningen motorexamen voertuigbeheersing (AVB)

In totaal laat je bij het motorexamen voertuigbeheersing zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar.

Er zijn vier clusters. Uit ieder cluster is één oefening verplicht. Daarnaast doe je uit de clusters twee tot en met vier één extra oefening. Dat betekent dat je vier verplichte oefeningen krijgt en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid.  En dat je bij het tot stilstand komen goed kunt remmen.

Lees via deze link meer over de clusters.

  PROEFLES MOTOR AANVRAGEN?

  Voornaam:*

  Achternaam:*

  Emailadres:*

  Telefoonnummer:*

  Leeftijd (min. 21 jaar):*

  Ik ben*:

  Mijn niveau:*

  Ik heb mijn eigen motorkleding?*

  Opmerking:

  Het AVD Examen

  Na het behalen van je AVB volgen de lessen AVD.
  AVD staat voor Algemeen Verkeer Deelname. Dit is een praktijktoetsing waarbij je met de motorfiets deelneemt aan het verkeer.

  De toetsing duurt ongeveer tussen de 30 en de 40 minuten.
  Hierin worden niet alleen rij technische zaken behandeld zoals; plaats op de weg, volgafstand, afslaan, het rijden van bochten en het in- en uitvoegen op de snelweg, maar zal er ook veel aandacht besteed worden aan; risicoherkenning, defensief rijgedrag, anticiperen en het zien en gezien worden in het verkeer.

  Bij alle lessen wordt vooraf besproken wat in de les de aandachtspunten zullen zijn en bespreken we achteraf wat er goed ging en verbeterd kan worden.
  Als je kan laten zien dat je vlot, veilig en zelfstandig kunt motorrijden dan slaag je er ook in om de examinator te overtuigen.

  Motorexamen

  Voorwaarden

  1. Voor het praktijkexamen AVD (verkeersdeelname) moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen.
   Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.
  2. Dragen van een motorjas, handschoenen, motorhelm en eventueel een regenbroek (verkrijgbaar via de rijschool)
  3. Dragen van eigen hoge schoenen die de enkel bedekt (dus zelf aanschaffen)