Een motorrijbewijs haal je in 3 examens:

1- Het theorie-examen (ook als je het rijbewijs B al hebt)
2- Het examen voertuigbeheersing (AVB)
3- Het examen verkeersdeelneming (AVD)

Het AVB Examen

AVB staat voor Algemeen Voertuig Beheersing.
In eerste instantie ligt de nadruk op het oefenen van de 12 bijzondere verrichtingen die je voor je eerste praktijkexamen (AVB) moet beheersen maar we gaan ook, zodra je eraan toe bent, rijden op de weg. Je vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart zodat we precies weten hoe je ervoor staat. Tijdens de les is er veel aandacht voor je vorderingen en kunnen  de lessen worden aanpassen aan een voor jou geschikt tempo.

Voorwaarden

 1. In het bezit zijn van een autorijbewijs of een motor theoriecertificaat
 2. Dragen van een motorjas, handschoenen, motorhelm en eventueel een regenbroek (verkrijgbaar via de rijschool)
 3. Dragen van eigen hoge schoenen die de enkel bedekt (dus zelf aanschaffen)

Waar worden de AVB-rijlessen gegeven?

AVB-rijlessen worden gegeven op een afgelegen industrieterrein waar je weinig tot geen verkeer hebt. Zo hebben de leerlingen rust op de motor, waardoor ze voldoende ruimte hebben om te kunnen oefenen. De rijleslocaties zijn niet ver van ons kantoor. Daarom is er met rijden naar de locaties toe ook geen sprake van tijdsverspilling.

Oefeningen motorexamen voertuigbeheersing (AVB)

In totaal laat je bij het motorexamen voertuigbeheersing zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar.

Er zijn vier clusters. Uit ieder cluster is één oefening verplicht. Daarnaast doe je uit de clusters twee tot en met vier één extra oefening. Dat betekent dat je vier verplichte oefeningen krijgt en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je bij het tot stilstand komen goed kunt remmen.

  PROEFLES MOTOR AANVRAGEN?

  Voornaam:*

  Achternaam:*

  Emailadres:*

  Telefoonnummer:*

  Leeftijd:*

  Ik ben*:

  Mijn niveau:*

  Ik heb mijn eigen motorkleding?*

  Opmerking:

  Het AVD Examen

  Na het behalen van je AVB volgen de lessen AVD.
  AVD staat voor Algemeen Verkeer Deelname. Dit is een praktijktoetsing waarbij je met de motorfiets deelneemt aan het verkeer.

  De toetsing duurt ongeveer tussen de 30 en de 40 minuten.
  Hierin worden niet alleen rij technische zaken behandeld zoals; plaats op de weg, volgafstand, afslaan, het rijden van bochten en het in- en uitvoegen op de snelweg, maar zal er ook veel aandacht besteed worden aan; risicoherkenning, defensief rijgedrag, anticiperen en het zien en gezien worden in het verkeer.

  Bij alle lessen wordt vooraf besproken wat in de les de aandachtspunten zullen zijn en bespreken we achteraf wat er goed ging en verbeterd kan worden.
  Als je kan laten zien dat je vlot, veilig en zelfstandig kunt motorrijden dan slaag je er ook in om de examinator te overtuigen.

  Voorwaarden

  1. Voor het praktijkexamen AVD (verkeersdeelname) moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen.
   Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.
  2. Dragen van een motorjas, handschoenen, motorhelm en eventueel een regenbroek (verkrijgbaar via de rijschool)
  3. Dragen van eigen hoge schoenen die de enkel bedekt (dus zelf aanschaffen)