Essentiële Meest Gestelde Vragen over Autorijles

Welkom bij onze sectie over de meest gestelde vragen over autorijles! Of je nu een beginnende leerling bent die zich klaarmaakt voor je eerste rijles, of iemand die al enige ervaring achter het stuur heeft maar nog steeds met vragen zit, deze gids is voor jou. Autorijles kan een spannende, maar soms ook verwarrende ervaring zijn. Er zijn veel aspecten om te overwegen, van het kiezen van de juiste rijschool tot het begrijpen van de regels en vereisten voor het behalen van je rijbewijs. In deze sectie behandelen we de meest voorkomende vragen die leerlingen hebben over autorijles. We bieden duidelijke, beknopte antwoorden en nuttige tips om je te helpen op weg naar het worden van een zelfverzekerde en verantwoordelijke bestuurder. Laten we beginnen!

Hoe lang duurt een complete rijopleiding?

Een complete rijopleiding duurt gemiddeld ongeveer 43 lessen, gebaseerd op het landelijk gemiddelde. Dit aantal kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanleg en ervaring van de leerling. Als je uitgaat van één les per week, en elke les duurt een uur, dan zou je in totaal ongeveer een jaar bezig zijn met de rijopleiding. Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een schatting is en de daadwerkelijke duur kan variëren afhankelijk van de individuele voortgang en leersnelheid.

Hoe lang duurt een rijles?

Onze rijlessen duren 60 minuten. Omdat je geen andere leerlingen naar huis hoeft te brengen worden deze 60 minuten ook effectief benut. Voor sommige lesonderdelen is het handig om 90 minuten in te plannen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel.

Wanneer kan ik beginnen met de lessen?

Dit ligt een beetje aan de drukte. Vaak is het zo dat je na de proefles binnen 3 weken van start kunt gaan.

Waar wordt er lesgegeven en rijden jullie?

Je krijgt rijles in Leiden e.o. waar je ook je praktijkexamen gaat doen.

Kan ik ook ergens anders worden opgehaald dan thuis?

Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld ook vanaf je school of vanaf het station worden opgehaald.

Kan ik op elk moment een rijles afzeggen?

Volgens onze algemene voorwaarden die door de Bovag zijn opgesteld, moet het volledige lesgeld alsnog worden betaald indien binnen 72 uur voor aanvang van de rijles deze wordt afgezegd.
Wij denken graag mee met onze leerlingen en daarom maken wij een uitzondering op dit artikel per 15-08-2023.
Je kunt bij ons altijd minimaal 24 uur (in plaats van 72 uur) van tevoren kosteloos een rijles afzeggen. Wij hebben namelijk dan genoeg tijd om een andere leerling blij te maken met de vrijgekomen plek.
Indien je een rijles binnen 24 uur voor aanvang van de rijles annuleert dan zijn we wel genoodzaakt om kosten in rekening te brengen. Ook bij ziekte.
Natuurlijk zit je niet te wachten om ziek te worden maar aan de andere kant is het voor ons ook niet eerlijk om een instructeur te moeten betalen voor een les die niet gegeven kan worden. Om het voor beide partijen zo eerlijk mogelijk te houden delen we dit verlies.
Dit betekent dat maar de helft van de ingeplande les wordt doorberekend.
Dus binnen 72 uur voor aanvang een les annuleren kost je niet de gehele les maar in plaats hiervan brengen wij maar de helft van de geplande les in rekening indien deze binnen 24 uur voor aanvang wordt geannuleerd. Dat is nog eens meedenken met de klant 😉

Kan ik een op tijd afgezegde les in dezelfde week nog inhalen?

Het inhalen van een afgezegde les kun je in overleg met je instructeur inhalen.

Kan ik meteen weer lessen als ik geruime tijd niets van mij heb laten horen?

Onze rijinstructeurs zijn allemaal gemotiveerd om hun leerlingen te coachen. Wij verwachten dan ook dat je net zo gemotiveerd bent.
Indien je langer dan een maand, zonder overleg, geen rijlessen hebt gevolgd dan kom je automatisch op de Time-Out-lijst. Een nieuwe leerling neemt dan jouw plek in.
Wij kunnen na een maand namelijk daarna niet nog eens elke week een plek voor jou vrijhouden.
Dit betekent dus dat als je je weer aanmeld de kans bestaat dat je moet wachten tot er plek is vrijgekomen.
Uiteraard heb je wel voorrang op nieuwe leerlingen die ook willen beginnen met de rijopleiding maar hou er rekening mee dat de wachttermijn kan oplopen tot 3 maanden.
Wil je niet wachten dan ben je vrij om van rijschool te wisselen. Echter, vooruitbetaalde rijlessen worden dan niet gerestitueerd.

Zijn de lessen van makkelijk naar moeilijk opgebouwd?

Je rijlessen zijn volgens de RIS methode (Rijopleiding in Stappen) opgebouwd. Het lesplan staat op je digitale voordering/instructiekaart vermeld. Op die kaart worden je vorderingen bijgehouden zodat je precies weet waar je aan toe bent. Via de digitale voorderingskaart kun je niet lleen zien welke onderdelen er nog behandeld gaan worden maar ook hoever je in een bepaald onderdeel bent.

Heb ik elke les dezelfde instructeur en hetzelfde voertuig?

Je krijgt elke les dezelfde instructeur en dezelfde lesauto. Je examen leg je ook af in dezelfde vertrouwde lesauto. In geval van ziekte of andere bijzondere omstandigheden kan het zijn dat je een keer een andere instructeur krijgt.

Kan ik op mijn eigen tempo lessen?

De instructeur stemt de lessen af op jouw leertempo. We adviseren wel om in ieder geval minimaal 1 of 2 rijlessen per week te benutten. Door onregelmatig te lessen blijf je stilstaan in je voortgang en stilstaan is geen vooruitgang.

Hoe gaat het met de betaling van de rijlessen?

Maak je gebruik van een rijlesbundel dan betaal je het verschuldigde bedrag voorafgaand aan het begin van je opleiding, via de bank. Je krijgt dan via de mail de factuur inclusief een linkje om direct via de bank te kunnen betalen. Ook kan er per les worden betaald. Echter vervalt dan de korting die je hebt bij een bundel. Via onze rijles-app kun je dan, voorafgaande de les, rijlessen inkopen.

Wat als ik lessen over heb?

Wanneer je geslaagd bent en nog lessen tegoed hebt ontvang je het overgebleven lesgeld naar rato van ons terug. Dus, stel dat je een rijlesbundel hebt gekocht van 40 lessen en het blijkt dat je er maar 36 nodig had. Je had dan een rijlesbundel van 30 lessen plus 6 losse rijlessen moeten kopen. De prijs hiervan wordt in mindering gebracht op wat je daadwerkelijk had betaald en het verschil, minus administratiekosten, wordt aan jou terugbetaald.

Kan ik ook zonder theoriecertificaat beginnen met rijlessen?

Ja, dat kan. Tijdens je rijlessen geeft je instructeur ook uitleg over de theorieregels. Op die manier begrijp je de theorie tijdens het leren van de lesstof beter en kun je tijdens de praktijklessen de regels beter toepassen.De instructeur geeft jou tijdens de opleiding aan wanneer het een goed moment is om je theorie-examen te halen. Dit gaat dus in overleg.

Hoe oud moet ik zijn om met de rijlessen te beginnen?

Zodra je 16½ jaar bent mag je officieel rijlessen nemen. Je theoriecertificaat mag je al halen vanaf het moment dat je 16 jaar bent. Je theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.

Ik heb al lessen gehad bij een andere rijschool, kan ik dan alsnog bij Route 71 lessen?

Ja, dat kan. In overleg met jou kijken we hoeveel lessen je nog nodig hebt en welk rijlesbundel het beste bij jouw situatie aansluit.

Ik ben bij een andere rijschool gezakt voor mijn praktijkexamen, kan ik dan alsnog bij jullie terecht?

Ja, dat kan. In dat geval dien je de machtiging van je vorige rijschool in te trekken en onze rijschool te machtigen. Dat doe je via mijn.cbr.nl. Samen met jou evalueren we waarom je gezakt bent en maken we een plan voor je herexamen. In dat geval is het wellicht verstandig om een aantal losse rijlessen te nemen, maar dat bespreken we dan samen met jou.

Geven jullie de Rijopleiding In Stappen (RIS)?

Ja, de rijopleiding heeft een vaste opzet. Je leert in vier modules stap voor stap autorijden. Tijdens je rijopleiding zijn er vier toets momenten, de laatste twee bij een examinator van het CBR. Je komt zo extra goed voorbereid op je praktijkexamen. Jouw instructeur werkt met een persoonlijke voortgangskaart waarop je precies kunt zien hoe ver je bent met een bepaald onderdeel en ook hoe ver je bent met de rijopleiding.

Mijn theorie verloopt. Kan ik voor de verloopdatum nog snel mijn examen doen?

Het is niet altijd mogelijk om nog snel je rijexamen te doen voordat je theoriecertificaat verloopt. De verloopdatum van het theoriecertificaat is niet de bepalende factor. Wat cruciaal is, is of je daadwerkelijk klaar bent voor het praktijkexamen. Als je instructeur van mening is dat je goed voorbereid bent, dan kun je inderdaad je examen plannen voordat je theoriecertificaat verloopt.
Echter, als je rijschool of instructeur denkt dat je nog niet klaar bent voor het examen, dan is het waarschijnlijk verstandiger om te wachten, ook al betekent dit dat je theoriecertificaat zal verlopen en je het opnieuw moet halen. Het is belangrijk om te overwegen dat zakken voor het praktijkexamen niet alleen een deuk in je zelfvertrouwen kan geven, maar ook financieel kostbaar is. Het opnieuw afleggen van het praktijkexamen en het nemen van extra rijlessen kan ongeveer 500 euro kosten, terwijl het opnieuw afleggen van het theorie-examen rond de 50 euro kost.
Daarom is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en te focussen op het goed voorbereid zijn voor het examen, in plaats van je te haasten om het voor een bepaalde datum af te leggen. Het doel is immers om een bekwame en veilige bestuurder te worden, niet alleen om het examen te halen.

Hoe werkt het machtigen met DigiD?

Voordat wij jouw TussenTijdse Toets (TTT) of praktijkexamen kunnen aanvragen hebben we toestemming van jou nodig. Daarvoor hebben we een machtiging nodig. Het machtigen van de rijschool kun je regelen via mijn.cbr.nl

Wat is jullie rijschoolnummer?

8573H2