Meest gestelde vragen over onze rijlessen

Het aantal rijlessen verschilt per leerling. De ene leerling wil in 10 weken zijn rijbewijs halen en de ander in 5 maanden. Het is verstandig om tijdens je opleiding samen met je instructeur een haalbaar doel te stellen. Je werkt dan gericht toe naar je rijbewijs.

Onze rijlessen duren 60 minuten. Omdat je geen andere leerlingen naar huis hoeft te brengen worden deze 60 minuten ook effectief benut. Voor sommige lesonderdelen is het handig om 90 minuten in te plannen.

Uit onderzoek van het CBR (2017) is gebleken dat leerlingen die in één kaar waren geslaagd gemiddeld 40 rijlessen hadden gevolgd. Dit is een landelijk gemiddelde. Het verschilt dus per leerling. Je instructeur kan na een aantal rijlessen een inschatting maken welk aantal lessen jij ongeveer nodig zult hebben. Dat blijft een inschatting, want je weet nooit wat er tijdens de opleiding op je weg komt. Het kan zijn dat je meer of minder lessen nodig hebt dan in 1e instantie werd verwacht.

Samen met je instructeur bepaal je hoeveel lessen je nog nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. Je kunt deze extra lessen per nota betalen of pinnen bij je instructeur.

Wij hebben geen wachtlijst. Ongeveer twee weken na aanmelding kun je al beginnen.

Je krijgt rijles in Leiden e.o. waar je ook je praktijkexamen gaat doen.

Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld ook vanaf je school of vanaf het station worden opgehaald.

Rijlessen dienen altijd minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Wanneer je binnen 24 uur voorafgaand aan je rijles afzegt wordt de les doorberekend. Bijzondere situaties uitgezonderd. Die nemen we met je door.

Het inhalen van een afgezegde les kun je in overleg met je instructeur inhalen.

Je rijlessen zijn volgens de RIS methode  (Rijopleiding in Stappen) opgebouwd. Het lesplan staat op je digitale voordering/instructiekaart vermeld. Op die kaart worden je vorderingen bijgehouden zodat je precies weet waar je aan toe bent. Via de digitale voorderingskaart kun je niet lleen zien welke onderdelen er nog behandeld gaan worden maar ook hoever je in een bepaald onderdeel bent.

Je krijgt elke les dezelfde instructeur en dezelfde lesauto. Je examen leg je ook af in dezelfde vertrouwde lesauto. In geval van ziekte of andere bijzondere omstandigheden kan het zijn dat je een keer een andere instructeur krijgt.

De instructeur stemt de lessen af op jouw leertempo. We adviseren wel om in ieder geval minimaal 1 of 2 rijlessen per week te benutten. Door onregelmatig te lessen blijf je stilstaan in je voortgang en stilstaan is geen vooruitgang.

Maak je gebruik van een rijlesbundel dan betaal je het verschuldigde bedrag voorafgaand aan het begin van je opleiding, via de bank.  Je kunt ook per les betalen. Via de rijlesapp kun je voorafgaande de les rijlessen inkopen. De kosten van een lrijlesbundel vallen tot € 2000,- per leerling onder de BOVAG Garantiefonds Rijscholen zoals vermeld op www.bovag.nl.

Wanneer je geslaagd bent en nog lessen tegoed hebt ontvang je het overgebleven lesgeld van ons terug.

Wij adviseren om aan het begin van je rijopleiding je theorie-examen te halen. Tijdens je rijlessen geeft je instructeur ook uitleg over de theorieregels. Op die manier begrijp je de theorie tijdens het leren van de lesstof beter en kun je tijdens de praktijklessen de regels beter toepassen.

Zodra je 16½ jaar bent mag je officieel rijlessen nemen. Je theoriecertificaat mag je al halen vanaf het moment dat je 16 jaar bent. Je theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.

Ja, dat kan. In overleg met jou kijken we hoeveel lessen je nog nodig hebt en welk rijlesbundel het beste bij jouw situatie aansluit.

Ja, dat kan. In dat geval dien je de machtiging van je vorige rijschool in te trekken en onze rijschool te machtigen. Dat doe je via mijn.cbr.nl. Samen met jou evalueren we waarom je gezakt bent en maken we een plan voor je herexamen. In dat geval is het wellicht verstandig om een aantal losse rijlessen te nemen, maar dat bespreken we dan samen met jou.

Ja, wij werken alleen met officieel RIS-gecertificeerde instructeurs.

Voordat wij jouw TussenTijdse Toets (TTT) of praktijkexamen kunnen aanvragen hebben we toestemming van jou nodig. Daarvoor hebben we een machtiging nodig. Het machtigen van de rijschool kun je regelen via mijn.cbr.nl

Meest gestelde vragen over het theorie-examen

Vanaf 16 jaar mag je deelnemen aan het theorie-examen.

Je kunt via de website van het CBR zelf een datum voor je theorie-examen reserveren. Daarvoor heb je een DigiD code nodig. Lukt het niet om zelf je theorie-examen te reserveren, dan kun je via onze rijschool een examen reserveren.

Het examen bestaat uit 2 onderdelen: Gevaarherkenning (25 vragen) en Verkeersregels/verkeersinzicht (40 vragen). De vragen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen. Het examen duurt ongeveer 3 kwartier, inclusief de toelichting.

Het theorie-examen bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning en 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Van de gevaarherkenning dien je minimaal 13 vragen goed te beantwoorden. Van de verkeersregels en verkeersinzicht dien je tenminste 35 vragen goed te beantwoorden.

Voor het theorie-examen is een wettelijk toegestaan en geldig identiteitsbewijs nodig. Kun je dit bij het examen niet overhandigen, of ben je niet op tijd aanwezig (circa een half uur voorafgaand aan het examen) dan kun je niet deelnemen aan het examen. Het examengeld krijg je dan ook niet terug.

Het theoriecertificaat is 18 maanden geldig.