Meest gestelde vragen over onze rijlessen

Het totaal aantal rijlessen verschilt per leerling aangezien ieder een ander leertempo heeft. Wij trekken je niet door een rijlesbundel heen maar passen de lessen aan jouw leertempo. Heb je een onderdeel goed onder de knie dan gaan we door met het volgende onderwerp. Op die manier behoud je jouw zelfvertrouwen. Ben je een vlotte leerling dan zal de opleiding ongeveer 10 maanden duren.

Onze rijlessen duren 60 minuten. Omdat je geen andere leerlingen naar huis hoeft te brengen worden deze 60 minuten ook effectief benut. Voor sommige lesonderdelen is het handig om 90 minuten in te plannen.

Uit onderzoek van het CBR (2017 en 2019) is gebleken dat leerlingen die in één keer waren geslaagd gemiddeld 43 rijlessen hadden gevolgd. Dit is een landelijk gemiddelde. Het verschilt dus per leerling.

Mocht je niet genoeg hebben aan de bundel die je had gekocht dan kun je altijd rijlessen bijkopen. Dit doe je in overleg met jouw instructeur en die zal dan een inschatting maken.

Dit ligt een beetje aan de drukte. Vaak is het zo dat je na de proefles binnen 3 weken van start kunt gaan.

Je krijgt rijles in Leiden e.o. waar je ook je praktijkexamen gaat doen.

Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld ook vanaf je school of vanaf het station worden opgehaald.

Rijlessen dienen altijd minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Wanneer je binnen 24 uur voorafgaand aan je rijles afzegt wordt de les doorberekend. Bijzondere situaties uitgezonderd. Die nemen we met je door.

Het inhalen van een afgezegde les kun je in overleg met je instructeur inhalen.

Onze rijinstructeurs zijn allemaal gemotiveerd om hun leerlingen te coachen. Wij verwachten dan ook dat je net zo gemotiveerd bent.
Indien je langer dan een maand, zonder overleg, geen rijlessen hebt gevolgd dan kom je automatisch op de Time-Out-lijst. Een nieuwe leerling neemt dan jouw plek in.
Wij kunnen na een maand namelijk daarna niet nog eens elke week een plek voor jou vrijhouden.
Dit betekent dus dat als je je weer aanmeld de kans bestaat dat je moet wachten tot er plek is vrijgekomen.
Uiteraard heb je wel voorrang op nieuwe leerlingen die ook willen beginnen met de rijopleiding maar hou er rekening mee dat de wachttermijn kan oplopen tot 3 maanden.
Wil je niet wachten dan ben je vrij om van rijschool te wisselen. Echter, vooruitbetaalde rijlessen worden dan niet gerestitueerd.

Je rijlessen zijn volgens de RIS methode  (Rijopleiding in Stappen) opgebouwd. Het lesplan staat op je digitale voordering/instructiekaart vermeld. Op die kaart worden je vorderingen bijgehouden zodat je precies weet waar je aan toe bent. Via de digitale voorderingskaart kun je niet lleen zien welke onderdelen er nog behandeld gaan worden maar ook hoever je in een bepaald onderdeel bent.

Je krijgt elke les dezelfde instructeur en dezelfde lesauto. Je examen leg je ook af in dezelfde vertrouwde lesauto. In geval van ziekte of andere bijzondere omstandigheden kan het zijn dat je een keer een andere instructeur krijgt.

De instructeur stemt de lessen af op jouw leertempo. We adviseren wel om in ieder geval minimaal 1 of 2 rijlessen per week te benutten. Door onregelmatig te lessen blijf je stilstaan in je voortgang en stilstaan is geen vooruitgang.

Maak je gebruik van een rijlesbundel dan betaal je het verschuldigde bedrag voorafgaand aan het begin van je opleiding, via de bank.  Je krijgt dan via de mail de factuur inclusief een linkje om direct via de bank te kunnen betalen. Ook kan er per les worden betaald. Echter vervalt dan de korting die je hebt bij een bundel.  Via onze rijles-app kun je dan, voorafgaande de les, rijlessen inkopen.

Wanneer je geslaagd bent en nog lessen tegoed hebt ontvang je het overgebleven lesgeld naar rato van ons terug. Dus, stel dat je een rijlesbundel hebt gekocht van 40 lessen en het blijkt dat je er maar 36 nodig had. Je had dan een rijlesbundel van 30 lessen plus 6 losse rijlessen moeten kopen. De prijs hiervan wordt in mindering gebracht op wat je daadwerkelijk had betaald en het verschil, minus administratiekosten, wordt aan jou terugbetaald.

Ja, dat kan. Tijdens je rijlessen geeft je instructeur ook uitleg over de theorieregels. Op die manier begrijp je de theorie tijdens het leren van de lesstof beter en kun je tijdens de praktijklessen de regels beter toepassen.De instructeur geeft jou tijdens de opleiding aan wanneer het een goed moment is om je theorie-examen te halen. Dit gaat dus in overleg.

Zodra je 16½ jaar bent mag je officieel rijlessen nemen. Je theoriecertificaat mag je al halen vanaf het moment dat je 16 jaar bent. Je theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.

Ja, dat kan. In overleg met jou kijken we hoeveel lessen je nog nodig hebt en welk rijlesbundel het beste bij jouw situatie aansluit.

Ja, dat kan. In dat geval dien je de machtiging van je vorige rijschool in te trekken en onze rijschool te machtigen. Dat doe je via mijn.cbr.nl. Samen met jou evalueren we waarom je gezakt bent en maken we een plan voor je herexamen. In dat geval is het wellicht verstandig om een aantal losse rijlessen te nemen, maar dat bespreken we dan samen met jou.

Ja, de rijopleiding heeft een vaste opzet. Je leert in vier modules stap voor stap autorijden. Tijdens je rijopleiding zijn er vier toets momenten, de laatste twee bij een examinator van het CBR. Je komt zo extra goed voorbereid op je praktijkexamen. Jouw instructeur werkt met een persoonlijke voortgangskaart waarop je precies kunt zien hoe ver je bent met een bepaald onderdeel en ook hoe ver je bent met de rijopleiding.

Voordat wij jouw TussenTijdse Toets (TTT) of praktijkexamen kunnen aanvragen hebben we toestemming van jou nodig. Daarvoor hebben we een machtiging nodig. Het machtigen van de rijschool kun je regelen via mijn.cbr.nl

Meest gestelde vragen over het theorie-examen

Vanaf 16 jaar mag je deelnemen aan het theorie-examen.

Je kunt via de website van het CBR zelf een datum voor je theorie-examen reserveren. Daarvoor heb je een DigiD code nodig. Lukt het niet om zelf je theorie-examen te reserveren, dan kun je via onze rijschool een examen reserveren.

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:
1. Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie;
2. Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen;
3. Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen.

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Voor het theorie-examen is een wettelijk toegestaan en geldig identiteitsbewijs nodig. Kun je dit bij het examen niet overhandigen, of ben je niet op tijd aanwezig (circa een half uur voorafgaand aan het examen) dan kun je niet deelnemen aan het examen. Het examengeld krijg je dan ook niet terug.

Het theoriecertificaat is 18 maanden geldig.